Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 222

MAKE IT GREENER – ZÁVEREČNÉ STRETNUTIE 

Spojená škola vo Svidníku a partnerské školy z Nórska, Turecka a Portugalska  sa stretli v Lisabone, aby zhodnotili realizované aktivity projektu Make it Greener, v rámci programu Erasmus+ KA220-SCH – Kooperačné partnerstvá v školskom vzdelávaní.

Záverečné stretnutie partnerských škôl sa konalo 8. októbra - 13. októbra 2023 v Lisabone.  Našou hosťovskou školou bola Vysoká škola ISG, obchodná a ekonomická škola.

Spoločne sme zhodnotili  naplnenie cieľov projektu, oboznámili sme sa s eco aktivitami partnerských škôl, zúčastnili sme sa konferencie, kde sme sa oboznámili s nápadmi a možnosťami ako  chrániť  životné prostredie a o zviditeľnení tejto problematiky v spoločnosti. Aj naši študenti mali možnosť zúčastniť sa tejto konferencie prostredníctvom on-line prenosu.  

Súčasťou každého stretnutia je aj poznávanie prostredia. Naša hosťovská škola nám predstavila krásne miesta ako Quinta da Legareira, Castelo dos Mouros, tradičné uličky Lisabonu a vynikajúcu portugalskú kuchyňu.

Problematika ochrany životného prostredia je aktuálna v súčasnej dobe a týka sa každého z nás. Náš projekt ukázal, že každý náš skutok má význam a prináša svoje ovocie nielen teraz, ale aj v dlhodobom horizonte.

Projektový tím Spojenej školy

 

SPOJENÁ ŠKOLA V TURECKEJ ANTALYI

Vďaka programu Erasmus+ sa  Spojená škola vo Svidníku, spolu s partnerskými školami z Turecka, Portugalska a Nórska stretla v tureckom meste Antalya. Našou hostiteľskou školou bola AKSU BELEDİYESİ SIFIR ATIK BÜROSU, ktorá pre nás pripravila týždeň plný prekvapení od 12.júna do 16.júna 2023.

Celý týždeň projektu „Make It Greener“ sa niesol v duchu udržateľnosti a ochrany životného prostredia. Environmentálne aktivity sa striedali s poznávaním tureckej kultúry. Turecké ženy nám v priamom prenose predviedli ako chutí Turecko a upiekli pre nás tradičné „turecké placky“. Vyskúšali sme si Ebru, tureckú techniku maľovania na vodnej hladine.

Turecko je zmesou nádherných pamiatok, pláží a krásnej prírody. Navštívili sme antické divadlo v meste Aspendos, Manavgatské vodopády  a najväčšiu atrakciu a dominantu mesta, historický zámok Alanya Kalesi.

A čo na to naši študenti?

Eliška

Turecko, Antalya bol môj druhý výlet v rámci projektu Erasmus+ - Make It Greener. Znova to bol výlet plný zážitkov a spomienok. Veľmi som si užila s novými kamarátmi, ktorí nám ukázali ich každodenný život. Navštívili sme rôzne kúty mesta, spoznali staré mesto a ochutnali nové druhy jedál. Kúpali sme sa v mori. Každý deň sme trávili všetci spolu a vždy sme mali plány od skorého rána až do noci. Boli to krásne chvíle, ktoré som si naozaj užila a len tak na  nich nezabudnem.

Natália

Z projektu Make It Greener v Antalyi sme bývali v rodinách. Po prehliadke školy nasledovali prednášky a pokusy. Spoznali sme ich kultúru a večery sme trávili pri mori.

Jakub

Môj prvé dojmy z Antalye boli nie veľmi dobré. Mesto mi však postupne odkrývalo svoje čaro, nakoniec som si odniesol plno pekných zážitkov. Ľudia boli veľmi milí.

Emma

Týždeň strávený v Turecku bol pre mňa veľkou skúsenosťou. Bývali sme v rodinách, ale väčšinu času sme trávili v škole, nákupných centrách, historických miestach či pri mori so všetkými členmi  Erasmu+ . Navzájom sme sa všetci spoznali a vybudovali si nové a pevné priateľstvá J.

STRETNUTIE PARTNERSKÝCH ŠKÔL NA SLOVENSKU

“Make it Greener

How to be a green school - “Garbage collecting and recycling

Spojená škola vo Svidníku od 23. apríla do 28. apríla 2023 hosťovala partnerské školy z Nórska, Turecka, a Portugalska, ktoré participujú na projekte Make it Greener v rámci programu Erasmus+. 

Stretnutie na Slovensku sa realizovalo v zhode s myšlienkou – „Ako byť zelenou školou“  - „Zber odpadkov a recyklácia.“ Pani riaditeľka ing. Jana Drábová privítala našich hostí na pôde školy. Prostredie zaujalo partnerov príjemnou atmosférou, moderným vybavením a zeleňou. Naši učitelia a študenti pripravili pre hosti rôzne aktivity počas ktorých sme pracovali na úlohách projektu. Spoločne s partnerskými školami sme navštívili primátorku mesta Svidník pani Mgr. Marcelu Ivančovú a predstavili sme aktivity projektu Make it Greener. Dozvedeli sme sa o prebiehajúcich a plánovaných aktivitách mesta Svidník a inštitúcii zameraných na zveľadenie nášho mesta a okolia v environmentálnej oblasti.  Navštívili sme Zberný dvor, miestne eko farmu v Kapišovej a včeliu farmu v Cernine. V duchu ochrany životného prostredia a praktických aktivít, s cieľom urobiť niečo reálne pre miesto kde žijeme, sme zbierali  odpadky na brehu rieky Ladomírky, sadili stromčeky na školskom pozemku, vytvorili vtačie búdky a spravili mnoho iných environmentálnych aktivít. Módna prehliadka pripravená žiakmi základnej školy predstavila modely z recyklovaných materiálov a mala veľký úspech. Seminár o aktivitách Zelenej školy predstavil ako naša škola prispieva k environmentálnej ochrane a podpore nášho regiónu. Výlety do Starej Ľubovne,  Bardejova, Bodružala a Ladomírovej za historickými pamiatkami zapísanými v zozname chránených pamiatok UNESCO, celodenný výlet do Košíc a návšteva Katedrály sv. Alžbety aj mnoho iných malebných miest nášho regiónu obohatili čas strávený na Slovensku. Veľké poďakovanie za vytvorenie neopakovateľnej atmosféry patrí  aj našim študentom, ktorí sa zapojili do aktivít a  vytvorili týždeň naplnený pohostinnosťou a priateľskosťou. Špeciálne poďakovanie posielame aj členom folklórneho súboru Makovica, ktorí pre nás predviedli folklórne piesne a tance nášho regiónu. Za svoje vystúpenie zožali veľký úspech.

Ing. Angela Hanusová

Spojená škola v Nórsku

Vďaka projektu „Make it Greener“ v rámci programu Erasmus +  Spojená škola strávila prvý decembrový týždeň 2022 v nórskom meste Trondheim. Trondheim je prístavné mesto nachádzajúce sa na brehoch fjordu Trondheimsfjord. Je to tretie najväčšie mesto v krajine a bolo prvým hlavným mestom Nórska. Stále je korunovačným miestom nórskych kráľov. Program, ktorý pre nás pripravila hostiteľská škola Kathedraleschole, Trondhaim,  známa aj pod názvom Kattatrondheim, bol venovaný ekológií a životnému prostrediu. Naši študenti spolu s partnerskými školami z Turecka a Portugalska vyrábali plagáty a natáčali videá zamerané na zlepšenie kvality našej planéty. Projektové aktivity sa striedali aj s potulkami po rozprávkovo vyzdobených uličkách mesta a vianočných trhoch. Nechýbala ani sánkovačka, či korčuľovanie. Jednou z aktivít bola návšteva prírodného múzea SeeSalmon, kde sme sa dozvedeli, že Nórsko, ako najväčší svetový producent lososov, dodáva väčšinu lososov aj na náš trh. Pridanou hodnotou pre študentov bolo bývanie  v rodinách nórskych študentov. Žiaci tak mali možnosť okúsiť autentický týždeň v rodinách, zažiť ich zvyky, tradície a vychutnať si nezameniteľný nórsky zmysel pre humor. A tak Nórsko, ktoré je známe svojím ekologickým prístupom už mnoho rokov, sa stalo inšpiráciou aj pre nás. A čo na to hovoria naši študenti?

Eliška

Pobyt v Nórsku bol jeden z tých, ktorý som si užila. Spoznali sme krajinu, ale aj mesto, ktoré bolo nádherné. Vyskúšali sme si pobyt v iných rodinách, ktorého som sa zo začiatku obávala, no nakoniec to bol veľmi príjemný pobyt. Študenti boli tiež veľmi milí a priateľskí. Ukázali nám niečo zo svojho bežného života. Mali sme veľmi veľa zážitkov. Bol to výlet, na ktorý budem ešte dlho spomínať.

Daniel

Podľa mňa bol výlet do Nórska parádny. Ľudia tam boli veľmi milí a spoznali sme veľa nových kamarátov. V rodinách nás brali ako ich vlastné deti. Bolo to, ako keby sme mali náhradných rodičov a súrodencov, ktorí hovorili iným jazykom. Robili s nami rôzne aktivity, pri ktorých sme sa spoznávali s ostatnými študentmi. V škole sme mali team-buildingové aktivity, kde sme spoznávali aj Nórsku kultúru.

Erika

Jedna z vecí, za ktoré som vďačná na tejto škole, je práve tento Erasmus+ projekt, s ktorým sme mali možnosť precestovať trochu Nórska.

Málokedy sa Vám naskytne taká možnosť, spoznať nových ľudí, nové miesta a kultúru. Zdokonalila som sa v jazyku, prešla si rôznymi edukačnými systémami a nadviazala plno nových vzťahov. Nórsko je krásna krajina a je zaujímavé sledovať ako je každé miesto jedinečné.

Michal

Moje pocity z Nórska sú výborné. Nikdy ma nenapadlo že výlet do inej krajiny mi môže dať toľko do života. Pri pobyte v hosťujúcej rodine sme zažili veľa zábavy. Medzi moje najlepšie spomienky určite patrí naše večerné pozeranie majstrovstiev sveta vo futbale.

Kamil

Podľa mňa je Nórsko veľká prekrásna krajina s prekrásnou kultúrou a bohatou históriu a bola osídľovaná Vikingami. Majú perfektný systém, ktorého sa obyvatelia držia. Ľudia v Nórsku sa vyznačujú zmyslom pre poriadok a zaujímajú sa o ekológiu. Do tejto nádhernej krajiny s peknými mestami a  prekrásnou prírodou by som sa určite rád vrátil.

 

Make it Greener – nový projekt Erasmus+ v Spojenej škole

Spojená škola vo Svidníku sa spoločne so školami z Nórska, Turecka a Portugalska  zapojila do nového projektu s názvom Make it Greener v rámci programu Erasmus+ KA220-SCH – Kooperačné partnerstvá v školskom vzdelávaní.


Problematika ochrany životného prostredia je aktuálna v súčasnej dobe a týka sa každého z nás. Náš nový projekt je odrazom aktuálnych výziev a potreby chrániť životné prostredie. Každá krajina partnerských škôl je špecifická, a preto máme pred sebou rôzne úlohy, ktoré je potrebné riešiť na lokálnej úrovni. Avšak dopad ich riešenia sa stáva v globálnom rozmere nadnárodným.

Prvé stretnutie partnerských škôl sa konalo 28.februára - 4.marca 2022 v priateľskom prostredí historicky najstaršej  školy v Nórsku – Kathedraleschole v Trondhaim. Diskutovali sme o náplni projektu, úlohách komunít a programe budúcich stretnutí v jednotlivých krajinách. Tento projekt  nebude realizovaný len na pôde škôl, ale aj v rámci inštitúcií zapojených do programov ochrany životného prostredia. Vážnosť projektu dáva aj účasť vysokej školy z Lisabonu v Portugalsku a zapojenie miestnych samospráv.

Členovia samosprávy mesta Trondhaim nás prijali na radnici, kde sme sa dozvedeli nové poznatky o ich krajine, spôsobe života, hospodárstve, školstve, sociálnom programe a o súčasnom programe ochrany životného prostredia, ale aj o víziách ochrany životného prostredia v budúcnosti.

Nórsko nás oslovilo svojou krásou, čistotou, zdravým životným štýlom a zanietenosťou chrániť životné prostredie. Dojmy, ktoré sme si odniesli z krajiny, sú veľkolepé. Už teraz sa tešíme na nové stretnutie partnerských škôl v slnečnom Lisabone.

Projektový tím Spojenej školy

 

MAKE IT GREENER – 1. STRETNUTIE PARTNERSKÝCH ŠKÔL V LISABONE

Spojenej škole záleží na ochrane životného prostredia, o čom svedčí aj zapájanie sa do rôznych environmentálnych aktivít. Významnou je hlavne naša práca v projektoch Erasmus+, kde nás participácia v jednom z nich, s názvom „Make it Greener“, priviedla do Lisabonu v Portugalsku. Partnerská škola Inete – Instituto de Educação Técnica pripravila pre školy zo Slovenska, Nórska a Turecka týždeň plný eko-aktivít, ktoré prebiehali od 13.-19. júna 2022.

Celková atmosféra školy, moderné vybavenie, učitelia a aj žiaci na nás zapôsobili veľmi dobrým dojmom. Pripravili si pre nás aktivity zamerané na ekológiu a ukázali nám rôzne možnosti spolupráce a inovatívne riešenia. „Prečo nedať druhú šancu veciam?“  V tomto duchu bol pripravený workshop k využívaniu vintage oblečenia. Je všeobecne známe, že textilný priemysel sa výrazne podieľa na znečisťovaní životného prostredia.  Aby sme minimalizovali  produkciu nových produktov, je dobré prehodnotiť svoj vzťah k užívaniu oblečenia tým, že ho budeme užívať čo najdlhšie, prípadne ho darujeme, a tak dáme oblečeniu druhu šancu. Plytvanie potravinami a ich vyhadzovanie je ďalší negatívny jav, na ktorý sme chceli upozorniť. Vyskúšali sme si aktivitu, ako jednoducho zužitkovať potraviny v domácnosti a zabrániť ich plytvaniu a upiekli chutný hrnčekový koláč priamo v škole.  Táto aktivita vychádza z myšlienky obchodného reťazca zužitkovať nepredajné ovocie. Aby zabránili vyhadzovaniu ovocia, ktoré nemôže byť zaradené do predaja, rozhodli sa vyrábať napríklad vlastný banánový chlieb. Uvedenie tejto myšlienky do praxe sa stretlo s priaznivým ohlasom. Ďalším príkladom využívania produktov, ktoré naplnili účel svojho použitia,  je  využitie starých billboardov na výrobu produktov, ako napríklad kabelky, peňaženky a ďalšie doplnky. Praktické ukážky nám predviedla známa lisabonská návrhárka. V rámci témy zero waste sme sa zúčastnili on-line webinára so zástupkyňou spoločnosti, ktorá robí osvetu k danej téme. Aktivita zameraná na recykláciu papiera poukázala na nadmerné používanie papiera a jeho plytvanie. Vyskúšali sme si spôsob recyklovania papiera a z novinového papiera sme vytvorili nové dekoratívne produkty. Na záver všetkých eko-aktivít nás žiaci hosťovskej školy prekvapili vytvorením prototypu zariadenia na zachytávanie dažďovej vody a automatického zavlažovania rastlín. Náš pobyt v Portugalsku bol spojený aj s poznávaním Lisabonu. Navštívili sme slávnu štvrť Belém, najznámejšie pamiatky a užili si piknik v lisabonskom eko parku Monsanto. Keďže v čase nášho pobytu v hlavom meste prebiehal festival, mali sme možnosť zažiť úžasnú atmosféru spojenú so skvelým jedlom a tradičnými tancami. Posledný deň patril spoločnému výletu do stredovekého mestečka Obidos a neskôr sme si vychutnali pláž Nazaré a veľkolepé vlny Atlantického oceánu. Každé medzinárodné stretnutie v rámci projektu Erasmus+ prináša nezabudnuteľné zážitky (niektorí študenti napríklad prvýkrát leteli lietadlom, jazdili metrom či sa vozili na elektrickej kolobežke) a možnosť zdokonaliť sa v anglickom jazyku. Tento týždeň nám zároveň priblížil pohľad mladých ľudí z iných krajín na ochranu životného prostredia a zistili sme, že zmýšľame rovnako. Tešíme sa na ďalšie naplánované stretnutia a aktivity s projektom  Make it Greener, pretože bojovať za ochranu našej planéty a okolia, v ktorom žijeme, stojí za to!

Projektový tím Spojenej školy