Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 250

STRETNUTIE PARTNERSKÝCH ŠKÔL PROJEKTU JOYFUL V BULHARSKU VELINGRAD

Spojená škola vo Svidníku pokračovala v plnení plánov a cieľov  v projekte Joyful návštevou Bulharska. Tentoraz naša cesta viedla do mesta Velingrad, ktoré sa nachádza stotridsaťtri kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Sofie. Naším hostiteľom bola škola SOU Vasil Levski, ktorá si pre nás a partnerské školy z Poľska, Rumunska a Turecka pripravila nezabudnuteľný program od 29. mája do 2. júna 2023.

Po celodennom cestovaní zo Slovenska sme vo večerných hodinách dorazili do bulharského mesta Velingrad, ktoré nás očarilo okolitou prírodou. Ráno po príchode do hostiteľskej školy sme sa zvítali s účastníkmi všetkých partnerských škôl, ukázali nám priestory školy a večer sme mali uvítaciu párty s bohatým kultúrnym programom. Ďalšie dni boli o spoznávaní okolia. Navštívili sme hlavné mesto Bulharska Sofiu. Je to krásne mesto bohaté na historické pamiatky. Navštívili sme  aj malebné mesto Plovdiv bohaté na rímsku kultúru. Tieto dni boli neuveriteľne očarujúce, plné zážitkov a pozitívnej energie. V posledný deň sme absolvovali výlet do prírody pod názvom safari adventure Velingrad. Tento deň sme si všetci neuveriteľne užili v nádhernej prírode so skvelým programom pre študentov. Aj počas tohto výletu sme si upevnili priateľstvá s kolegami a študentami našich partnerských škôl v projekte Joyful a veríme, že sa pri spoznávaní anglického jazyka vďaka projektu Erasmus+ ešte stretneme.  

Pavol Hamarčák

Stretnutie partnerských škôl na Slovensku

“JOYFUL- Jump On- board Your Fully Unprejudiced Life

Spojená škola vo Svidníku od 26. marca do 31.marca 2023 hosťovala partnerské školy z Poľska, Turecka, Bulharska a Rumunska, ktoré participujú na projekte JOYFUL v rámci programu Erasmus+.

Pani riaditeľka ing. Jana Drábová privítala našich hostí na pôde školy, ktorá ich zaujala už od prvej chvíle príjemnou atmosférou, pekným prostredím a moderným vybavením.

Naši učitelia  spoločne so študentmi pripravili pre hosti zo zahraničia rôzne aktivity počas ktorých sme pracovali na úlohách projektu, navštívili sme spoločne významne miesta a mesta nášho regiónu a strávili sme spolu neopakovateľný čas.

V duchu príprav na veľkonočné sviatky, jednou z mnohých aktivít bolo aj zdobenie veľkonočných kraslíc a vytváranie veľkonočných ozdôb. Táto aktivita v sebe nesie jednu z  myšlienok projektu JOYFUL, a to tešiť sa zo života.  Naše tradície nám tu radosť dokážu sprostredkovať a súčasne predstavujú naše kultúrne bohatstvo, na ktoré sme právom pyšní.

Výlety do Ladomírovej a Bodružala za drevenými kostolíkmi, celodenný výlet do Košíc a návšteva Katedrály sv. Alžbety, prechádzka historickým mestom Bardejov, ochutnávka minerálnej vody v Bardejovských Kúpeľoch, objavovanie zákutí hradu v Starej Ľubovni,  ochutnávka vynikajúcej čokolády v Nestville a mnoho iných malebných miest nášho regiónu boli pridanou hodnotou času strávenom na Slovensku.

Veľké poďakovanie za vytvorenie výnimočnej atmosféry patrí  aj našim študentom, ktorí sa zapojili do aktivít a  vytvorili atmosféru naplnenú pohostinnosťou a priateľskosťou.

Špeciálne poďakovanie posielame aj členom folklórneho súboru Makovica, ktorí pre nás predviedli folklórne piesne a tance nášho regiónu. Za svoje vystúpenie zožali veľký úspech.

Ing. Angela Hanusová.

 

Spojená škola v Izmire

Spojená škola vo Svidníku, spolu so školami z Turecka, Grécka, Bulharska, Poľska, Rumunska je zapojená do programu Erasmus+, a tak v rámci projektu Joyful zavítala do mesta Izmir, ktoré je tretím najväčším mestom Turecka.  Izmir, nazývaný tiež Egejská perla je  významné prístavné mesto na pobreží Egejského mora.

Naši hostitelia zo školy Selma Vigitalp Anadolu Lisesi  v Izmire pre nás pripravili nezabudnuteľný  týždeň od 18.septembra do 24.septembra 2022 v meste pôsobiacom veľmi európsky, priateľsky a pohostinne. Projektové aktivity realizované na pôde školy sa striedali s poznávaním mesta a jeho okolia. Okrem projektových aktivít, nám naša  hosťovská škola predstavila tradičné tance aj modernú hudbu, zaviedla nás na krásne historické miesta Izmiru, spolu sme si vychutnali prechádzky malebnou zátokou tiahnucou sa popri meste a obdivovali krásne plachetnice. Tradičné jedlá, ktoré ponúkali miestne reštaurácie,  kaviarničky s nezameniteľnou vôňou tureckej kávy podčiarkli príjemnú atmosféru mesta. Vďaka teplej klíme sme si predlžili leto a osviežili sa v morských vlnách. Počas stretnutia vznikli nové alebo sa obnovili staronové priateľstvá. Veľká srdečnosť a pohostinnosť, sa niesla celým pobytom v Izmire a zanechala v nás príjemné spomienky na dlhú dobu. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční na pôde Spojenej školy vo Svidníku.

Čo na to hovoria naši študenti?

Barbora - Spoznali sme Izmir z pohľadu domácich, ktorí nám vždy boli ochotní pomôcť a poradiť. Domov sme si odniesli plno pekných zážitkov.

Matej  - Vďaka projektu som mal možnosť spoznať novú kultúru a krajinu.  A ochutnať tradičnú kuchyňu Turecka. Domáci nám ukázali mesto o okolie ktoré bolo veľmi pekné a zaujímavé.

Natália - Erasmus v Turecku bol môj prvý projekt zo školy v zahraničí. Program bol nabitý, nikdy sme sa nenudili. Počasie sa nám vydarilo, 2 dni sme strávili pri mori. Mali sme možnosť spoznať školu a ich systém vyučovania. Príjemná skúsenosť spoznať sa s ostatnými z projektu.

Jozef – Vďaka programu Erasmus+ som navštívil novú krajinu a spoznal nových ľudí.  Ochutnal som ich tradičné jedlá a videl ich zvyky, kultúru, školu, zapojil som sa do rôznych aktivít.

 

2. KRÁTKODOBÁ VÝMENA ŠTUDENTOV

Stretnutie partnerských škôl v Bialystoku.

Spojená škola pokračuje v realizácii projektu Joyful. Teraz naše kroky viedli do Bialystoku, najväčšieho  mesta Podleského vojvodstva v severovýchodnom Poľsku.  Naším hostiteľom bola partnerská Škola Podstawowa Nr.4 v Bialystoku a pripravila pre nás nezabudnuteľný týždeň od 4.- 8. apríla 2022.


Náš prvý deň  bol o cestovaní a  spoznávaní novej krajiny. Po príchode do Bialystoku a krátkom oddychu v hoteli sme mali malú obhliadku mesta a miestnych pamiatok. Už vtedy sme vedeli, že nás čaká nezabudnuteľný týždeň. Prostredníctvom rôznych aktivít sme spoznávali kolektív žiakov, učiteľov, priestory školy, ich zvyky, tradície a miestny život. Navštívili sme  Múzeum Pamieci Sybiru, Múzeum Podlaskie Folklore a kostol v dedinke Tykocin. Jeden deň mobility patril hlavnému mestu Varšava. Naši sprievodcovia nás previedli históriou mesta aj modernou kultúrou. Prechádzky mestom ponúkajú neopakovateľnú  atmosféru,  barbeque párty, skvelé jedlo a tradičné tance v spoločnosti nových priateľov. Večere v príjemnej  atmosfére tradičných kaviarní a reštaurácií  a  ochutnávka poľských jedál, dezertov a nápojov a mnoho ďalších pekných chvíľ umocnili celkovú atmosféru nášho pobytu v Poľsku. Je to neopísateľný pocit spoznávať nové prostredie s úplne novovytvorenou partiou ľudí a s učiteľmi. Sme veľmi radi, že sme sa mohli zapojiť do tohto projektu a zažiť pekné chvíle, získať mnoho poznatkov a vedomostí od prvej chvíle až po samotný koniec našej cesty. Nehovoriac o tom ako sme sa zdokonalili v anglickom jazyku, v sebarozvoji aj samotnej komunikácii. Tešíme sa na ďalšie naplánované výlety s projektom  Joyful a dúfame, že ani ostatní spolužiaci túto šancu nepremárnia, pretože spoznávať nové kultúry a ľudí žijúcich v nich, je niečo neopísateľné!

Erika Rudnická

Eliška Mitrušková

1. KRÁTKODOBÁ VÝMENA ŠTUDENTOV

 

SPOJENÁ ŠKOLA  V NAJSTARŠOM MESTE EURÓPY

Spojená škola vo Svidníku spoločne so školami z Poľska, Grécka, Turecka, Rumunska a Bulharska poznávali  Atény, najstaršie mesto Európy, v dňoch od 13.2.- 19.2.2022. Je to druhé stretnutie partnerských škôl zapojených do projektu Joyful v rámci programu Erasmus +.

Cesta do Atén bola náročná, ale v dobrej nálade čas plynie rýchlo a Atény nás čoskoro privítali vo svojej plnej kráse.  1.Gymnázium Melissia, naša grécka hosťovská škola, s pravým južanským šarmom a elánom pre nás pripravila nezabudnuteľný týždeň. Pri spoločných projektových aktivitách v škole sme spoznávali miestnu kultúru, vytvárali nové priateľstvá a zdokonaľovali sa v anglickom jazyku. Samozrejme, nechýbala ani ochutnávka tradičných jedál ako musaka, grécky šalát, pitta a tradičné dezerty, ktoré pre nás pripravili študenti a učitelia. Pracovné dni v škole sa striedali s poznávaním kultúrnych pamiatok mesta. Naši sprievodcovia nám ukázali svoj symbol - Akropolu s najslávnejším chrámom starovekého Grécka – Parthenon, staroveké divadlo Dionýza,  Amfiteáter Herodesa Attica,  Rímske fórum, starobylé mestské trhovisko Agoru, Chrám Heptaseusa, Poseidónov chrám, hlavné námestie Syntagmu s prezidentským palácom a Byzantský kláštor v Penteli. Navštívili sme Múzeum Akropolis a Národné archeologické múzeum, kde sme obdivovali najlepšie zbierky gréckych starožitností. Prechádzky štvrťou Plaka vo voľnom čase nám ponúkali neopakovateľnú atmosféru gréckych uličiek lemovaných obchodíkmi so suvenírmi a reštauráciami ponúkajúcimi tradičné jedlá. Päť dní ubehlo veľmi rýchlo a celý pobyt v Grécku sme si náramne užili. Domov sme si priniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie partnerských škôl, ktoré sa bude konať už onedlho v Poľsku.

Ing. Angela Hanusová

1. KRÁTKODOBÁ MOBILITA ZAMESTNANCOV

 Prvá mobilita Spojenej školy v rámci Erasmus+ v Rumunsku

Spojená škola je partnerom Erasmus+ projektu s názvom Joyful Jump On-board Your Fully Unprejudiced Life spoločne so školami z tureckého Izmiru, gréckych Atén, poľského Bialystoku, rumunského Turnu Rosu a bulharského Velingradu.

Aj napriek pandémii koronavírusu, projektové aktivity, ktoré sú zamerané na sociálnu inklúziu, pokračujú.  Jednou z nich bolo aj prvé nadnárodné stretnutie zamestnancov škôl zapojených do projektu, ktoré sa konalo v dňoch 5. – 10. septembra. Miestom stretnutia bolo nádherné mesto Sibiu v centrálnej časti Rumunska, v juhozápadnej Transylvánii. Cieľom stretnutia bolo prediskutovať aktivity, ktoré nás ešte čakajú a prispôsobiť fungovanie projektu kvôli pretrvávajúcej pandémii.  V rámci programu stretnutia sa diskutovalo aj o efektívnom využívaní metódy CLIL digitálnych zručností 21. storočia a eTwinningu na vyučovacích hodinách pri inklúzii žiakov. Samozrejme, projekt nepriniesol iba teóriu a výmenu skúseností. Mali sme možnosť navštíviť hrad Bran, historické časti miest Brašov, Alba Julia a Kluž. Musíme dodať, že Rumunsko je krásna krajina s množstvom prírodných krás i historických pamiatok.

Projektový tím Spojenej školy ZŠ vo Svidníku