Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 87

PROJEKT „VODA PRE NAŠU BUDÚCNOSŤ“

Letné horúčavy, výkyvy počasia a suchá posledných rokov nám ukazujú, že na klimatickú zmenu sa treba pripraviť. Zmena klímy patrí k naliehavým environmentálnych problémom a je výzvou k náprave životného prostredia. Vďaka projektu Voda pre našu budúcnosť, ktorý realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV ŽIVICA) s podporou značky Finish sme v areáli našej školy vybudovali vodozádržné prvky.

Tým prvým je dažďová záhrada. Jej účelom je zachytávanie dažďovej vody zo strechy a cielene ju odviesť, využiť a nechať vsiaknuť na miesta, kam zrážky spadli, čo môže mať veľký význam najmä v obdobiach sucha. Vysadené rastliny zároveň vyparovaním ochladzujú okolité prostredie, čo napomáha spríjemniť mikroklímu. Na vytvorenie druhého prvku sme využili popínavé rastliny, ako brečtan, pavinič a chmeľ. Vertikálna zeleň na budovách má niekoľko skvelých vlastností – tlmí hluk a prach, v lete poskytuje múrom tieň, čím zabraňuje ich prehrievaniu, vždyzelené rastliny v zime múr zatepľujú, pretože listy vytvárajú vzduchovú medzeru. Ďalším prvkom je mokraď, ktorú sme objavili počas termosnímkovania areálu našej školy. Je to skvelá učebná pomôcka, kde môžeme pozorovať na jar obojživelníky, v lete tu lietajú vážky, vo vode pláva množstvo drobných organizmov (planktón), v blate sa dajú pozorovať stopy rôznych zvierat, na vode a v jej okolí je veľa vtákov, piť sem prichádzajú včely či motýle...

Vďaka tomuto projektu je náš školský dvor nielen pozvánkou k vzdelávaniu, ale aj priestorom pre radosť a tvorivosť pre žiakov a študentov našej školy.