Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 122

EXKURZIA NA NAJVÄČŠOM ZDROJI PITNEJ VODY V STREDNEJ EURÓPE

V rámci projektu Zelená škola a prioritnej témy Voda v kolégiu nezaháľame, a preto sme na základe nášho environmentálneho akčného plánu zorganizovali exkurziu na najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku a zároveň najväčší zdroj pitnej vody v strednej Európe – Starina. Vodná nádrž sa nachádza v okrese Snina a pitnou vodou zásobuje už 30 rokov viac ako 320-tisíc obyvateľov v 200 mestách a obciach na východnom Slovensku. Jej objem je 59,8 mil. m³ vody a rozprestiera sa na ploche 311,4 ha, pričom priehradný múr má výšku 50 m.

Po úvodných slovách pracovníka Stariny o jej výstavbe, histórii  a mierach nás čakalo viac ako 1400 schodov vedúcich chladnými chodbami popod vodnú hladinu, aby sa nám pri výstupe na „lievik“ naskytol nádherný pohľad na rozsiahle prírodné scenérie, obrazy krajiny zrkadliace sa na vodnej hladine a nedotknutú prírodu chránenej oblasti. Všade vládlo nádherné ticho a pokoj, chvíľami nám vo vlasoch zašelestil vietor alebo nás slnko pošteklilo svojimi hrejivými lúčmi.

Pri spiatočnej ceste po schodoch sme síce tiež veľmi nestačili s dychom, ale stúpalo sa nám ľahšie s pocitom, že sme mali možnosť navštíviť a spoznať aj tie najtajnejšie zákutia tohto výnimočného vodného diela, ktoré verejnosti nie je bežne dostupné. Vážime si prácu všetkých pracovníkov vodnej nádrže, pretože vďaka nim sa každý deň osviežime čírou nenahraditeľnou tekutinou.

Mgr. Tatiana Braslavská