Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 90

SVETOVÝ DEŇ VODY SME OSLÁVILI EXPERIMENTMI A NÁVŠTEVOU ČOV

Viete si predstaviť život bez vody? Asi nie... Je totiž nevyhnutná pre všetky formy života na tejto planéte a závisí od nej celý kolobeh života. Nie nadarmo sa našej planéte hovorí aj modrá planéta. Je to práve preto, že je tvorená z viac ako 70 % vodou. Je súčasťou aj nás, ľudí. Naše telá sú tvorené z dvoch tretín práve vodou. Aj preto si voda zaslúži mať svoj sviatok a 22. marec patrí už tradične oslave Svetového dňa vody.

V tento deň si viac ako inokedy uvedomujeme, aká je pre nás čistá pitná voda dôležitá. Rôznymi zábavnými aj poučnými aktivitami sme aj my na našej škole poukázali na to, že jej význam a podstatu si máme uvedomovať každý jeden deň. Deviataci si pre ostatných žiakov pripravili zaujímavé pokusy poukazujúce na rôzne vlastnosti vody ako sú hustota, povrchové napätie, viskozita, schopnosť rozpúšťať veľké množstvo látok a ďalšie. Zároveň mali žiaci počas celého vyučovania zabezpečený pitný režim vo vodnom bufete. Všetkým týmto aktivitám predchádzala aj návšteva Čističky odpadových vôd neďaleko Svidníka, kde mohli žiaci na vlastné oči vidieť, akými zložitými čistiacimi procesmi musí prejsť voda, aby sme si ju mohli čistú, chutnú a osviežujúcu vychutnať jednoduchým otočením vodovodného kohútika.

Všetkým sa tieto oslavy Dňa vody páčili, zažili veľa zábavy, experimentovania, bádania a my veríme, že sme u nich aj týmto spôsobom zvýšili povedomie o význame ochrany vody na našej planéte.

Mgr. Tatiana Braslavská