|
|
 |
|
Táto
stránka je prevádzkovaná vďaka
projektu INFOVEK |
|
|
 |
|
Škola
používa vo vyučovaní produkt OMEGA, OLYMP, ALFA |
|
|
 |
|
realizujeme
vzdelávacie programy Aplikovaná
ekonómia a Banky v akcii |
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
05.09. 2008 - Joerges junior Carving Cup
- Fotky |
Hneď prvý týždeň šk. roka 5.9.2008 sa v Banskej Štiavnici konala
súťaž "Joerges junior Carving Cup" - vyrezávanie do ovocia. Tejto súťaže sa zúčastnil žiak 3.HA Peter Hanák.
Úlohou bolo za 3,5 hodiny vyrezať do melóna alebo akejkoľvek zeleniny niečo nápadité. V B kategórii bola úloha
priniesť čo najkrajšie vyrezanú tekvicu. Aj keď sa v silnej zostave vyrezávačov Petrovi nepodarilo umiestniť
sme radi že sme sa na tomto podujatí zúčastnili kôli získavaniu cenných skúseností.
|
|
|
|
21.05. 2008 - Prax žiakov hotelovej akadémie na Cypre
- Fotky |
21. mája odletela skupina žiakov 3. ročníka odboru hotelová akadémia na prázdninovú prax do luxusných hotelov na Cypre. Majú tam možnosť pracovať v špičkových prevádzkach a zdokonaľovať sa vo svojích profesných zručnostiach.
|
|
4. 4. 2008 - Exkurzia na Sweet Cup v Prešove |
V Prešove sa v priestoroch zasadačky krajského úradu konala súťaž zručnosti mladých kuchárov, cukrárov a predavačov Sweet Cup 2008. Téma tohto ročníka bola "Z rozprávky do rozprávky". návštevníci mohli obdivovať čarovne zdobené torty, sladké dezerty a rozprávkovo zabalené darčeky.
Vybraní žiaci všetkých ročníkov HA v spolupráci s CVČ Giraltovce sa v rámci exkurzie zúčastnili tejto prehliadky, aby získavali poznatky a skúsenosti, zatiaľ ako diváci. V rámci nesúťažnej časti sa druháci predstavili výstavou vyrezávanej zeleniny a melónov zhotovených technikou carvingfruit.
Navštívili tiež múzeum vín, kde sa aj vďaka odbornému výkladu dozvedeli veľa nového a zaujímavého o našich vínach. V Šarišskej galérii si boli prezrieť stálu expozíciu historického Prešova a expozíciu ľudovej tvorby a výšivky.
|
|
14. 2. 2008 - Prehliadka slávnostného prestierania
stolov o cenu riaditeľa Spojenej školy |
Aj študenti hotelovej akadémie predviedli svoje skúsenosti a zručnosti v príprave
slávnostných tabúľ, v carvingfruitu, vo flambovaní, v miešaní nápojov a v studenej kuchyni.
Najväčšiu pozornosť upútalo flambovanie ovocia a príprava miešaných nealkoholických nápojov,
ktoré mohli ochutnať aj záujemcovia prehliadky. Pozornosti neušli ani ukážky slávnostného prestierania stolov na rôzne príležitosti
(Romantika pre dvoch, Svadobná hostina, Veľká noc, Karneval, Halloween, Poľovnícke hody, Zlaté časy).
Porota zostavená z majiteľov a prevádzkovateľov reštauračných a hotelových zariadení v regióne Stropkov a Svidník,
s ktorými škola úspešne spolupracuje pri zabezpečovaní praxe študentov hotelovej akadémie, vyhodnotila 3 najlepšie slávnostné tabule:
1. miesto - Halloween, 2. miesto - Poľovnícke hody a 3. miesto - Zlaté časy. Fotky
|
|
|
18. 1. 2008 - Exkurzia na veľtrhu Danubius Gastro 2008 v Bratislave |
študenti 1., 2. a 3. ročníka Hotelovej akadémie spolu s vyučujúcimi
odborných predmetov zúčastnili prehliadky Medzinárodného veľtrhu gastronómie a cestovného ruchu DANUBIUS GASTRO 2008,
ktorého 15. ročník sa v dňoch 17. - 20. januára konal v priestoroch Výstavného a kongresového centra Incheby v Bratislave.
Mali sme si možnosť prezrieť stánky s najnovšou ponukou, informáciami a trendami z oblasti gastronómie, hotelierstva a cestovania.
Zároveň v rámci veľtrhu sa konala súťažná výstava "Poézia v gastronómii", a Danubius Gastro Carving Cup, ktorú organizoval Slovenský zväz
kuchárov a cukrárov a sponzorovalo mnoho známych firiem. Zástupcovia organizácií, školy i jednotlivci mohli predviesť svoje majstrovstvo a umenie
v kategóriách: kuchár, kuchár-junior, cukrár, cukrár-junior, pekár, pekár-junior, a zvláštna kategória - kuchárska a cukrárska artistika, dekoračné vyrezávanie.
V tejto kategórii svoju šikovnosť predviedol
študent 2. ročníka Hotelovej akadémie Peter Hanák, ktorý pod vedením Mgr. Anny Štefaniovej
vytvoril "Jarnú ikebanu" z vyrezávanej zeleniny - kareláb, mrkva, biela reďkev, cuketa, pór, redkvička, melón.
Jeho práca bola veľmi pozitívne hodnotená nielen všetkými návštevníkmi, ktorí si prišli počas týchto dní výstavu pozrieť,
ale bola ocenená medzinárodnou porotou. Peter získal víťazný pohár a zlatú medailu za najlepšie vyrezávané dielo.
Hodnotil sa nielen výsledný efekt, ale aj čistota a precíznosť rezov, náročnosť a množstvo vzorov, nápaditosť,
nové prvky, a predovšetkým všetok použitý materiál musel byť jedlý. Sme radi, že sa študentom darí našu školu prezentovať na takýchto významných podujatiach.
Gratulujeme Petrovi a zároveň mu patrí vďaka, že takýmto spôsobom šíri dobré meno Spojenej školy Hotelovej akadémie vo Svidníku.
Veríme, že tento úspech nebude jediný, ale stane sa motiváciou do ďalšej práce.
Neskôr, po výstave sme si boli prezrieť nádhernú večernými svetlami osvetlenú starú Bratislavu a jej pamiatky.
Už teraz sa tešíme na ďalšie ročníky, širšiu účasť a samozrejme na ešte lepšie úspechy. Fotky
|
|
|
|
22. 11. 2007 - Kurz dekoračného vyrezávania do ovocia a zeleniny. |
Ďalším
podujatím, ktoré žiakom hotelovej akadémie
umožnilo rozšíriť ich profesné zručnosti bol 1.
seminár dekoračného vyrezávania do ovocia a
potravín. Od rána do neskorých
popoludňajších hodín sa zúčastnení
mohli zaúčať do tajov tejto dekoratívnej techniky.
Jablká, paradajky, mrkva, cvikla a ďalšie produkty
prírody sa postupne menili na úžasné tvary - boli
to rôzne kvety, motýle, vtáci a labute.Akcia bola
ukončená výstavou výtvoruv šikovných
rúk účastníkov. Pokračovanie kurzu sa pripravuje
este v tomto roku. Fotky |
|
|
15. 11. 2007 - Imatrikulácia prvákov |
Už
tradične sa oslavy dňa študentstva na škole
spájajú s imatrikuláciou prvákov
známou tiež prívlastkom UCHAĽAK. Tento rok ho pre
prvákov pripravili po prvykrát tretiaci v školskej
telocvični. Nechýbali tradičné papierové
uši a rôzne úlohy, ktorými mali
vybraní prváci potvrdiť, že sú hodní
zaradiť sa do radov stredoškolákov. Všetko
nakoniec spečatili spoločným sľubom. Fotky |
|
|
16. 10. 2007 - Svetový deň
výživy |
Správna
výživa
je dôležitou podmienkou riadneho rastu
a vývoja ľudí,
predovšetkým detí.
Ak chceme, aby z našich detí
vyrástli zdraví dospelí, mali by sme
ich
naučiť ako zdravo žiť a správne sa stravovať.
Základom je, že strava by
mala byť pestrá a dobre
vyvážená, prispôsobená veku,
pohlaviu, psychickej
a fyzickej záťaží.
Mnohostranná pestrá výživa je
vhodnejšia ako
jednostranná strava, pretože poskytuje všetky
potrebné výživy.
Na základe toho sa študenti 2.HA
rozhodli usporiadať Deň výživy, počas ktorého
zástupcovia jednotlivých tried
pripravili rôzne chutné, ale
predovšetkým zdravé dobroty,
ktoré prešli odbornou
porotou a tie najlepšie boli vecne
ohodnotené. Fotky
|
|
|
|
6.10. 2007
- Spomienkové slávnosti
Karpatsko-duklianskej operácie |
|
6.október 2007 patrí tradične
každý rok spomienke na padlých počas
Karpatsko-duklianskej operácie. Spomienkové akcie
sa konajú
na Dukle, pri pamätníku padlých
a v samotnom
meste Svidník. Tento rok sa na týchto
akciách zúčastnili
najvyšší
predstavitelia štátu na čele
s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom
Gašparovičom. Spoločne s ním si
historické chvíle pripomenuli predseda
parlamentu Pavol Paška, podpredseda vlády SR
Dušan Čaplovič, minister obrany
František Kašický
a ďalší. Po
oficiálnych akciách sa ich
účastníci a pozvaní hostia,
medzi ktorými
nechýbali vojnoví veteráni zo
Slovenska , Českej republiky a Poľska stretli
na slávnostnej recepcii, ktorú
v priestoroch našej školy pripravili
žiaci
hotelovej akadémie. Fotky
|
|
|
1. 10. - 5. 10. 2007
- Barmanský kurz žiakov hotelovej
akadémie |
V dňoch 1. –
5.
októbra 2007 Spojená škola vo
Svidníku po
prvýkrát organizovala barmanský kurz
pod vedením predsedu sekcie Tatry –
Slovenská
barmanská asociácia M. Šefca,
viceprezidenta J. Šuchtu a členky J.
Dzuriovej.
Študenti hotelovej akadémie vďaka
tomuto kurzu získali nové vedomosti
o pôvode a výrobe liehovín,
o jednotlivých ingredienciách,
ktoré sa používajú pri
príprave miešaných
nápojov, o módnych trendoch
v príprave ako aj praktické zručnosti.
Vyskúšali si prácu so
šejkrom a ostatnými
barmanskými pomôckami, preverili
si svoju originalitu pri príprave
miešaných nápojov, ktorá by
mala byť pre
hosťa – konzumenta nielen gastronomickým, ale aj
estetickým zážitkom. Získaniu
certifikátu predchádzal
písomný test, ktorý preveril
teoretické
vedomosti študentov z danej oblasti
a praktická skúška, počas
ktorej
študenti miešali nápoj, na ktorom sa
hodnotil vzhľad, chuť, dodržanie receptúry
ako aj celkový samostatný prejav
a vystupovanie. Certifikát uľahčí vstup
do profesionálneho života nielen doma, ale aj
v zahraničí. Najšikovnejšou
v príprave miešaných
nápojov bola Monika Nábožná. Fotky |
|
|
3. 9.
2007 - Otvorenie
školského roka 2007/2008 |
|
3.
septembra 2007 sa slávnostným
nástupom začal nový školský
rok. Po vypočutí štátnej hymny a
príhovoroch vedenia školy nasledovalo
tradičné privítanie prvákov.
Veríme že žiaci aj všetci zamestnanci Spojenej
školy vo Svidníku začnú
nový školský rok 2007/2008
úspešne.
|
|
|
|
|
|
|
SPOJENÁ
ŠKOLA
Centrálna 464, Svidník 089 01, Slovak Republic
Tel.: +421(54)788 20 40-2, Fax: +421(54)788 20 40, E-mail: skola@oasvid.edu.sk
|
|
|
|
|