Základná škola Hotelová akadémia Obchodná akadémia Úvodná stránka školy Kontakt

Hotelová akadémia

     Elektronická žiacka knižka
    Aktuality  
    Zamestnanci  
    Fotogaléria  
    Rozvrh  
    Študijný odbor  
    Učebný plán  
    Metodický útvar  
    Prehľad o triedach  
    Zoznam študentov  
    Študijné výsledky  
    Kontakt  
  
 
Táto stránka je prevádzkovaná vďaka projektu INFOVEK
 
 
Škola používa vo vyučovaní produkt OMEGA, OLYMP, ALFA
 
 
realizujeme vzdelávacie programy Aplikovaná ekonómia a Banky v akcii
 
 
 
Aktuality
 
05.09. 2008 - Joerges junior Carving Cup -  Fotky
Hneď prvý týždeň šk. roka 5.9.2008 sa v Banskej Štiavnici konala súťaž "Joerges junior Carving Cup" - vyrezávanie do ovocia. Tejto súťaže sa zúčastnil žiak 3.HA Peter Hanák. Úlohou bolo za 3,5 hodiny vyrezať do melóna alebo akejkoľvek zeleniny niečo nápadité. V B kategórii bola úloha priniesť čo najkrajšie vyrezanú tekvicu. Aj keď sa v silnej zostave vyrezávačov Petrovi nepodarilo umiestniť sme radi že sme sa na tomto podujatí zúčastnili kôli získavaniu cenných skúseností.
21.05. 2008 - Prax žiakov hotelovej akadémie na Cypre -  Fotky
21. mája odletela skupina žiakov 3. ročníka odboru hotelová akadémia na prázdninovú prax do luxusných hotelov na Cypre. Majú tam možnosť pracovať v špičkových prevádzkach a zdokonaľovať sa vo svojích profesných zručnostiach.
4. 4. 2008 - Exkurzia na Sweet Cup v Prešove
V Prešove sa v priestoroch zasadačky krajského úradu konala súťaž zručnosti mladých kuchárov, cukrárov a predavačov Sweet Cup 2008. Téma tohto ročníka bola "Z rozprávky do rozprávky". návštevníci mohli obdivovať čarovne zdobené torty, sladké dezerty a rozprávkovo zabalené darčeky. Vybraní žiaci všetkých ročníkov HA v spolupráci s CVČ Giraltovce sa v rámci exkurzie zúčastnili tejto prehliadky, aby získavali poznatky a skúsenosti, zatiaľ ako diváci. V rámci nesúťažnej časti sa druháci predstavili výstavou vyrezávanej zeleniny a melónov zhotovených technikou carvingfruit. Navštívili tiež múzeum vín, kde sa aj vďaka odbornému výkladu dozvedeli veľa nového a zaujímavého o našich vínach. V Šarišskej galérii si boli prezrieť stálu expozíciu historického Prešova a expozíciu ľudovej tvorby a výšivky.
14. 2. 2008 - Prehliadka slávnostného prestierania stolov o cenu riaditeľa Spojenej školy
Aj študenti hotelovej akadémie predviedli svoje skúsenosti a zručnosti v príprave slávnostných tabúľ, v carvingfruitu, vo flambovaní, v miešaní nápojov a v studenej kuchyni. Najväčšiu pozornosť upútalo flambovanie ovocia a príprava miešaných nealkoholických nápojov, ktoré mohli ochutnať aj záujemcovia prehliadky. Pozornosti neušli ani ukážky slávnostného prestierania stolov na rôzne príležitosti (Romantika pre dvoch, Svadobná hostina, Veľká noc, Karneval, Halloween, Poľovnícke hody, Zlaté časy). Porota zostavená z majiteľov a prevádzkovateľov reštauračných a hotelových zariadení v regióne Stropkov a Svidník, s ktorými škola úspešne spolupracuje pri zabezpečovaní praxe študentov hotelovej akadémie, vyhodnotila 3 najlepšie slávnostné tabule: 1. miesto - Halloween, 2. miesto - Poľovnícke hody a 3. miesto - Zlaté časy.  Fotky
18. 1. 2008 - Exkurzia na veľtrhu Danubius Gastro 2008 v Bratislave
študenti 1., 2. a 3. ročníka Hotelovej akadémie spolu s vyučujúcimi odborných predmetov zúčastnili prehliadky Medzinárodného veľtrhu gastronómie a cestovného ruchu DANUBIUS GASTRO 2008, ktorého 15. ročník sa v dňoch 17. - 20. januára konal v priestoroch Výstavného a kongresového centra Incheby v Bratislave. Mali sme si možnosť prezrieť stánky s najnovšou ponukou, informáciami a trendami z oblasti gastronómie, hotelierstva a cestovania. Zároveň v rámci veľtrhu sa konala súťažná výstava "Poézia v gastronómii", a Danubius Gastro Carving Cup, ktorú organizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a sponzorovalo mnoho známych firiem. Zástupcovia organizácií, školy i jednotlivci mohli predviesť svoje majstrovstvo a umenie v kategóriách: kuchár, kuchár-junior, cukrár, cukrár-junior, pekár, pekár-junior, a zvláštna kategória - kuchárska a cukrárska artistika, dekoračné vyrezávanie. V tejto kategórii svoju šikovnosť predviedol študent 2. ročníka Hotelovej akadémie Peter Hanák, ktorý pod vedením Mgr. Anny Štefaniovej vytvoril "Jarnú ikebanu" z vyrezávanej zeleniny - kareláb, mrkva, biela reďkev, cuketa, pór, redkvička, melón. Jeho práca bola veľmi pozitívne hodnotená nielen všetkými návštevníkmi, ktorí si prišli počas týchto dní výstavu pozrieť, ale bola ocenená medzinárodnou porotou. Peter získal víťazný pohár a zlatú medailu za najlepšie vyrezávané dielo. Hodnotil sa nielen výsledný efekt, ale aj čistota a precíznosť rezov, náročnosť a množstvo vzorov, nápaditosť, nové prvky, a predovšetkým všetok použitý materiál musel byť jedlý. Sme radi, že sa študentom darí našu školu prezentovať na takýchto významných podujatiach. Gratulujeme Petrovi a zároveň mu patrí vďaka, že takýmto spôsobom šíri dobré meno Spojenej školy Hotelovej akadémie vo Svidníku. Veríme, že tento úspech nebude jediný, ale stane sa motiváciou do ďalšej práce. Neskôr, po výstave sme si boli prezrieť nádhernú večernými svetlami osvetlenú starú Bratislavu a jej pamiatky. Už teraz sa tešíme na ďalšie ročníky, širšiu účasť a samozrejme na ešte lepšie úspechy.  Fotky
22. 11. 2007 - Kurz dekoračného vyrezávania do ovocia a zeleniny.
Ďalším podujatím, ktoré žiakom hotelovej akadémie umožnilo rozšíriť ich profesné zručnosti bol 1. seminár dekoračného vyrezávania do ovocia a potravín. Od rána do neskorých popoludňajších hodín sa zúčastnení mohli zaúčať do tajov tejto dekoratívnej techniky. Jablká, paradajky, mrkva, cvikla a ďalšie produkty prírody sa postupne menili na úžasné tvary - boli to rôzne kvety, motýle, vtáci a labute.Akcia bola ukončená výstavou výtvoruv šikovných rúk účastníkov. Pokračovanie kurzu sa pripravuje este v tomto roku.  Fotky
15. 11. 2007 - Imatrikulácia prvákov
Už tradične sa oslavy dňa študentstva na škole spájajú s imatrikuláciou prvákov známou tiež prívlastkom UCHAĽAK. Tento rok ho pre prvákov pripravili po prvykrát tretiaci v školskej telocvični. Nechýbali tradičné papierové uši a rôzne úlohy, ktorými mali vybraní prváci potvrdiť, že sú hodní zaradiť sa do radov stredoškolákov. Všetko nakoniec spečatili spoločným sľubom.  Fotky
16. 10. 2007 - Svetový deň výživy

Správna výživa je dôležitou podmienkou riadneho rastu a vývoja ľudí, predovšetkým detí. Ak chceme, aby z našich detí vyrástli zdraví dospelí, mali by sme ich naučiť ako zdravo žiť a správne sa stravovať. Základom je, že strava by mala byť pestrá a dobre vyvážená, prispôsobená veku, pohlaviu, psychickej a fyzickej záťaží. Mnohostranná pestrá výživa je vhodnejšia ako jednostranná strava, pretože poskytuje všetky potrebné  výživy.
Na základe toho sa študenti 2.HA rozhodli usporiadať Deň výživy, počas ktorého zástupcovia jednotlivých tried pripravili rôzne chutné, ale predovšetkým zdravé dobroty, ktoré prešli odbornou porotou a tie najlepšie boli vecne ohodnotené.   Fotky

6.10. 2007 -  Spomienkové slávnosti Karpatsko-duklianskej operácie
6.október 2007 patrí  tradične každý rok spomienke na padlých počas Karpatsko-duklianskej operácie. Spomienkové akcie sa  konajú na Dukle, pri pamätníku padlých a v samotnom meste Svidník. Tento rok sa na týchto akciách zúčastnili najvyšší predstavitelia štátu na čele s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom. Spoločne s ním si historické chvíle pripomenuli predseda parlamentu Pavol Paška, podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič, minister  obrany František Kašický a ďalší. Po oficiálnych akciách sa ich účastníci a pozvaní hostia, medzi ktorými nechýbali vojnoví veteráni zo Slovenska , Českej republiky a Poľska stretli na slávnostnej recepcii, ktorú v priestoroch našej školy pripravili žiaci hotelovej akadémie.  Fotky
1. 10. - 5. 10. 2007 -  Barmanský kurz žiakov hotelovej akadémie
V dňoch 1. –  5. októbra 2007 Spojená škola vo Svidníku po prvýkrát organizovala barmanský kurz pod vedením predsedu sekcie Tatry – Slovenská barmanská asociácia M. Šefca,  viceprezidenta J. Šuchtu a členky J. Dzuriovej.
Študenti hotelovej akadémie vďaka tomuto kurzu získali nové vedomosti o pôvode a výrobe liehovín, o jednotlivých ingredienciách, ktoré sa používajú pri príprave miešaných nápojov, o módnych trendoch v príprave ako aj praktické zručnosti. Vyskúšali si prácu so šejkrom a ostatnými barmanskými pomôckami, preverili si svoju originalitu pri príprave miešaných nápojov, ktorá by mala byť pre hosťa – konzumenta nielen gastronomickým, ale aj estetickým zážitkom. Získaniu certifikátu predchádzal písomný test, ktorý preveril teoretické vedomosti študentov z danej oblasti a praktická skúška, počas ktorej študenti miešali nápoj, na ktorom sa hodnotil vzhľad, chuť, dodržanie receptúry ako aj celkový samostatný prejav a vystupovanie. Certifikát uľahčí vstup do profesionálneho života nielen doma, ale aj v zahraničí. Najšikovnejšou v príprave miešaných nápojov bola Monika Nábožná.  Fotky
3. 9. 2007 -  Otvorenie školského roka 2007/2008
3. septembra 2007 sa slávnostným nástupom začal nový školský rok. Po vypočutí štátnej hymny a príhovoroch vedenia školy nasledovalo tradičné privítanie prvákov. Veríme že žiaci aj všetci zamestnanci Spojenej školy vo Svidníku začnú nový školský rok 2007/2008 úspešne.